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WINDSTREAM'’S STATEMENT OF POSITION AND COMMENTS

Pursuant to the Utilities Board’s (“Board”) Order Commencing Rulemaking, issued July
17, 2014, Windstream lowa Communications, Inc. (“Windstream”) offers the limited comments
set out below concerning the Board’s intended amendments to its existing Eligible
Telecommunications Carriers (“ETC”) rules. Windstream is supportive of the Board’s reviewing
and updating its rules and commends the Board for its efforts. Below, Windstream addresses
several specific rule sections of particular interest and requests clarification on one general
matter.

1. Section 39.3 (476) Applying for designation as an Eligible Telecommunications

Carrier.
Proposed rule 39.3 includes a requirement that when “a telecommunications carrier

acquires another carrier with an ETC designation, either through a sale or transfer, the
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acquiring company must apply for an ETC designation.” The proposed rule is not clear as to
whether the requirement is applicable if the acquiring company is already an ETC. Windstream
seeks clarification on this point and suggests the rule contain an exception for cases where the
acquiring company is already an ETC. In the scenario where the buyer is already an ETC, the
ETC designation of the seller is not being transferred. The seller’s customers are being
transferred to the buyer, and the buyer, already an ETC, has been through the designation
process and is thus bound by the laws and regulations associated with ETC status. Accordingly,
an ETC application should not be required in this scenario, and the proposed rule should be
changed to reflect such an exception.

2. Section 39.6(2) Inclusion of Lifeline offering in contracts.

This proposed rule requires that a carrier’s lifeline offering be included in service
agreements that a carrier may have with its customers. The circumstances in which this
proposed rule applies should be narrowed. In the Board’s Information Order and Order
Requesting Responses, dated May 30, 2014, in RMU-2014-0003, the Board stated,

Once a local exchange tariff is withdrawn, LECs are expected to make the rate

and service information previously included in those tariffs accessible to

customers by providing that information in another medium. For example, a list

of the exchanges where a LEC provides service, or the LEC's customer service

rules, could be made available on a company’s Web site or in an online catalog.

The Board notes that the filed tariff doctrine will no longer make these customer

service rules automatically binding on customers. Each LEC will need to take

additional steps to achieve that result, such as entering into a customer service
agreement with each customer.
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In the past, carriers like Windstream did not enter separate service agreements with its
residential customers.® Instead, the terms of service and the availability of lifeline credits were
set out in filed / posted tariffs. In the quoted language above, the Board acknowledges that
service information could still be available on a company’s website or in an online catalog.
Windstream therefore recommends that the proposed rule be clarified to reflect that a carrier
is permitted to address the availability of Lifeline offerings on its website or in an online catalog.
In those instances where the carrier provides Lifeline availability information online, the carrier
should so notify the Board and provide links to the online information.

3. Section 39.6(7) Audits.

This proposed rule requires that an ETC file with the Board audits that are conducted
pursuant to FCC rule, 47 CFR Section 54.420. Per the Audit Plan the FCC’'s Wireline Competition
released on April 2, 2014,% audits of Windstream (and several other lowa ETCs) may not include
the state of lowa. There is no indication in the Board’s proposed rule that filing the final audit
report with the Board would be required if lowa was not among an ETC’s audited states.
Windstream therefore suggests that the proposed rule be clarified to reflect that the filing
requirement only apply if the state of lowa is part of the FCC required audit.

4. Incorporation of FCC Rules By Reference.

Throughout the proposed rules, the Board refers to specific FCC rules and typically

refers to said rules as of a certain point in time, i.e. the last date on which the FCC rule was

! Although the proposed rule does not specify that it applies only to agreements with residential customers, that is
implied.
2 http://www.fcc.gov/document/release-final-lifeline-biennial-audit-plan-announced
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amended.? The Board’s Order also states that the proposed rules “are largely based on federal
requirements.”  Windstream understands the desire for precision and fairness when
incorporating external resources/materials by reference, such as the FCC rules here. But as the
Board acknowledges, “periodic amendments may be necessary when the federal rules change.”
Order at p. 3. The prospect of such future amendments raises a general question about
process. Specifically, Windstream asks for clarification as to whether the Board contemplates
any particular procedure(s) to address situations where there has been a change to an FCC
rule/requirement on which the Board’s rules rely, including possible streamlining of the Board’s

rulemaking proceedings.

WHEREFORE, Windstream respectfully submits this Statement of Position and
Comments for the Board’s consideration.
Respectfully submitted,

This 10" Day of September, 2014, by:

/s/ Matthew Feil
Matthew Feil
Senior Government Affairs Counsel
Windstream Communications, Inc.
1201 West Peachtree Street
Suite 610
Atlanta, GA 30309
(678) 420-3878
matthew.feil @windstream.com

* E.g. proposed rule 39.7(3)(a) refers to FCC rules 54.313 and 54.422(a) as amended March 31, 2014, and June 28,
2012, respectively, and proposed rule 39.7(3)(c)(i) refers to FCC rule 54.5, as amended April 1, 2013.
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